ONZE AMBASSADEUR

Vorig jaar was Philip Freriks, journalist en televisie presentator, auteur van vele culturele programma’s over Frankrijk, ambassadeur van de eerste editie van Tapis Rouge.

Dit jaar is Chazia Mourali onze ambassadeur. Chazia is radio journalist en televisie presentator. Ze presenteerde De Zwakste Schakel enkele jaren op RTL 4 en schreef ‘Het einde voor beginners’, een zeer ontroerend boek over haar moeder en de moeilijkheden die het leven van ouderen aan het einde van hun leven met zich meebrengt. Chazia bereidt momenteel een aantal uitzendingen over Puccini voor.

Chazia Mourali spreekt vloeiend Frans en is gepassioneerd door Frankrijk en de Franse  cultuur, met name de Franse film.

“Ik zou kunnen proberen een intelligent manifest te formuleren over de  Franse film. Dat zal doodsaai zijn of mislukken. Mag ik spreken uit mijn hart? ‘L’été meurtrier’, ‘Hiroshima, mon amour’, ‘Le rayon vert’… Eigenlijk iedere film met Isabelle Adjani, elke verfilming van een door Marguerite Duras geschreven tekst, en wat Eric Rohmer ook maar maakte,  het heeft mijn jeugd bepaald. Mij en ontelbaren anderen overal op de wereld, gevormd. Deze vernieuwende Franse films lieten ons fantaseren, denken en voelen op manieren die we nog niet kenden. Als we de zwarte zaal, waarin de cineasten ons anderhalf uur in een droomtoestand hadden gebracht, weer verlieten, leek de werkelijkheid ineens onecht en onnodig prozaïsch. Ik weet niet waarom juist deze films mij zo betoverden. Was het de taal, het licht, is er een specifiek Franse esthetiek, of iets anders dat de Franse cinema definieert? Het antwoord op die vragen mag u zoeken, maar nodig hebt u ze niet. Ik weet gewoon dat de films van het Tapis Rouge festival allemaal even inspirerend en verslavend zijn als de films waar ik destijds verliefd op werd. En dat een film bezoeken op het Tapis Rouge festival juist nu de veiligste, snelste en goedkoopste manier van reizen naar Frankrijk is. Geestverruimend zonder bijwerkingen. Ik neem u graag mee! “