De Prix Tapis Rouge 2021 voor de beste verfilming van een Franstalige roman is toegekend aan de film TOUT S’EST BIEN PASSÉ , van regisseur François Ozon, een bewerking van de gelijknamige roman van Emmanuèle Bernheim. De film wordt vertoond op een speciale avond op 12 november in de FilmHallen.
Emiel, 12 jaar oud, woont in een provinciestadje in de jaren 60 met zijn moeder en vader. Deze laatste is een held voor de jongen. De vader was afwisselend zanger, voetballer, judoleraar, parachutist, spion, pastoor van een Amerikaanse pinksterkerk en persoonlijk adviseur van Generaal de Gaulle. En hij gaat hem gevaarlijke missies toevertrouwen om Algerije te redden…
Marianne Winckler, een beroende schrifster, begint een boek over precair werk. Zij gaat naast Caen wonen en zonder haar identiteit te onthullen sluit ze zich aan bij een team van schoonmaaksters. Terwijl ze met economische kwetsbaarheid en sociale onzichtbaarheid wordt geconfronteerd, ontdekt ze ook wederzijdse hulp en de solidariteit die deze schaduwwerksters verbindt.
LES CHOSES HUMAINES
Yvan Attal
Met Engelse ondertiteling
– Verfilming van de roman van Karine Tuil –
Un jonge man wordt ervan beschuldigd een jonge vrouw te hebben verkracht. Wie is deze jonge man en wie is deze jonge vrouw? Is hij schuldig of onschuldig? Is zij slachtoffer of slechts uit op wraak, zoals de beschuldigde beweert. De twee jonge hoofdrolspelers en hun naasten zien hun leven, hun overtuigingen en hun zekerheden verloren gaan maar … is er slechts één waarheid?
– Verfilming van de roman van Emmanuèle Bernheim –
Emmanuèle, een bloeiende schrijfster – zowel privé als beroepsmatig – haast zich naar het ziekenhuis, want haar vader André heeft net een hartinfarct gehad.
Hij is grillig, houdt hartstochtelijk van het leven, maar nu hij verminderd is vraag hij haar om hem te helpen een einde aan zijn leven te maken.
Met de hulp van haar zus Pascale moet ze een keus maken: de wil van haar vader aanvaarden of hem ervan overtuigen van gedachten te veranderen.
Algiers, 1956. Fernand Iveton, een idealistische onafhankelijkheidsstrijder, wordt gearresteerd wegens het plaatsen van een bom in een ongebruikte ruimte van de fabriek waar hij werkt. Niemand is gewond geraakt noch dood, toch riskeert hij de doodstraf. Het leven van Hélène, zijn vrouw, verandert drastisch: zij wordt plots bestempeld als de vrouw van een verrader. Zij weigert om Fernand aan zijn lot over te laten. Naar een waargebeurd verhaal, de film duikt terug in het hart van hun herinneringen. Het is een verhaal van liefde en engagement dat door het staatsbelang wordt gebroken.
Lucien, de held die door de roman van Honoré de Balzac is geïnspireerd, is een jonge onbekende dichter vol ambitie in XIXe eeuwse Frankrijk. Hij verlaat de familiedrukkerij in de provincie om zijn geluk in Parijs te zoeken, zijn beschermvrouw aan de arm. Terwijl hij aan zichzelf wordt overgelaten in de fantastische stad, ontdekt hij achter de schermen een wereld die om winst en valse voorwendselen draait. Een “comédie humaine” waar alles te koop staat, literatuur en pers, politiek en gevoelens, reputaties zowel als zielen. Hij zal verliefd raken, lijden en zijn illusies overleven.
PIERRE ASSOULINE Voorzitter van de jury van de Prix tapis Rouge
Pierre Assouline is journalist, radio-journalist, roman schrijver, biograaf en lid van de Académie Goncourt.
MICHEL CRÉPU Michel Crépu is schrijver, literair criticus en sinds 2015 hoofdredacteur van de prestigieuze La Nouvelle Revue française. Hij is literair criticus voor Le Masque et la Plume, een France Inter programma, Tout arrive en France, een France Culture programma en levert bijdragen aan diverse publicaties, waaronder Observator Cultural, een Roemeens literair en cultureel tijdschrift. Michel Crépu en publiceerde verschillende boeken, Le Tombeau de Bossuet, Le Souvenir du monde, en Beckett 27 juillet 1982. Michel Crépu heeft verschillende literaire prijzen gewonnen.
MARGOT DIJKGRAAF Margot Dijkgraaf is journalist en schrijver. Zij is in Nederland en Frankrijk vooral bekend om haar artikelen, die regelmatig in het dagblad NRC verschijnen, haar interviews en de evenementen die zij in Nederland en Frankrijk organiseert over Franstalige schrijvers. Zij is auteur van een boek over vrouwen in de Franse literatuur en van een met foto’s geïllustreerd boek over verschillende mannelijke (Patrick Modiano, Michel Houellebecq) en vrouwelijke schrijvers (Leila Slimani) en Parijs.
CHAZIA MOURALI Chazia Mourali Chazia is radio-journalist en televisie-presentatrice. Zij presenteerde enkele jaren De Zwakste Schakel op RTL 4. Zij schreef ‘Het einde voor beginners’ een zeer aangrijpend boek over haar moeder en de moeilijkheid van het leven voor ouderen aan het einde van hun leven. Chazia maakte een reeks televisieprogramma’s in 2020 van verschillende werken over Puccini. Chazia Mourali spreekt vloeiend Frans en heeft een passie voor Frankrijk en zijn cultuur, met name de film.
DANA LINSSEN Dana Linssen is filmcriticus, schrijver, curator en docent filmische kunsten en beleid in Nederland. Ze schrijft recensies, interviews en andere artikelen over film en aanverwante audiovisuele kunsten voor NRC Handelsblad, en bezoekt internationale filmfestivals als criticus, moderator van Q&A’s en talkshows od als spreker op conferenties of panels. Dana was zij van 1998-2019 hoofdredacteur van Filmkrant. Dana doceert filmgeschiedenis aan de Toneelacademie van ArtEZ Academie voor de Kunsten in Arnhem, de afdeling Audiovisuele Media en Writing for Performance aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
UITLEG
Hebben we een prijs in het leven geroepen die elk jaar zal worden toegekend aan de beste bewerking van een Franstalig boek, roman of verhaal voor de bioscoop. De film wordt gekozen door een jury bestaande uit Franse en Nederlandse persoonlijkheden uit de wereld van de cinema en de literatuur. Elk jaar wordt een aanzienlijk aantal Franstalige boeken verfilmd. Van de ongeveer 200 Franse films die gemiddeld per jaar worden geproduceerd, zijn er ongeveer 40 boek-verfilmingen. Het Tapis Rouge team dat verantwoordelijk is voor de programmering zal een twintigtal films selecteren die het vervolgens zal voorstellen aan de voorzitter van de jury, die er zes zal selecteren voor de Tapis Rouge-prijs.
De Prix Tapis Rouge wordt uitgereikt tijdens een speciale avond waarop de zes films door twee juryleden worden gepresenteerd.
Voorafgaand aan de vertoning van de winnende film wordt een interview met de regisseur van de winnende film, onder leiding van Pierre-Pascal Bruneau, boekhandelaar van Le Temps Retrouvé, gepresenteerd.
WINAAR 2020
De eerste Tapis Rouge-prijs voor de beste bewerking van een Franstalige roman is toegekend aan de film DES HOMMES van regisseur Lucas Belvaux, voor zijn bewerking van de gelijknamige roman van Laurent Mauvignier.
Tijdens deze speciale avond in de FilmHallen werd voorafgaand aan de vertoning van de winnende film een interview met Lucas Belvaux door Pierre-Pascal Bruneau (oprichter van Tapis Rouge en boekhandelaar van de Franse boekhandel Le Temps Retrouvé, Amsterdam) vertoond.