DE FILMS

ILLUSIONS PERDUES

 Xavier Giannoli

Met Nederlandse ondertiteling
– Verfilming van de roman van Honoré de Balzac –
Lucien, de held die door de roman van Honoré de Balzac is geïnspireerd, is een jonge onbekende dichter vol ambitie in XIXe eeuwse Frankrijk. Hij verlaat de familiedrukkerij in de provincie om zijn geluk in Parijs te zoeken, zijn beschermvrouw aan de arm. Terwijl hij aan zichzelf wordt overgelaten in de fantastische stad, ontdekt hij achter de schermen een wereld die om winst en valse voorwendselen draait. Een “comédie humaine” waar alles te koop staat, literatuur en pers, politiek en gevoelens, reputaties zowel als zielen. Hij zal verliefd raken, lijden en zijn illusies overleven.

VILLA CAPRICE

Bernard Stora

Met Engelse ondertiteling
Luc Germon, een beroemd advocaat, denkt dat hij het hoogtepunt van roem heeft bereikt wanneer Gilles Fontaine, een van de machtigste zakenmannen van Frankrijk, hem vraagt om hem te verdedigen. De zakenman wordt ervan verdacht een prachtige villa aan de Côte d’Azur, de villa Caprice, in twijfelachtige omstandigheden te hebben aangeschaft. Vernederd en boos dat hij in de val is gelopen rekent Fontaine op de vaardigheid van Germon om hem uit deze netelige situatie te helpen. Maar er ontstaat een rare machtsverhouding tussen beide mannen, die in principe bondgenoten zijn. Wie pakt het voordeel?

TOUT S’EST BIEN PASSÉ

François Ozon

Met Nederlandse ondertiteling
– Verfilming van de roman van Emmanuèle Bernheim –
Emmanuèle, een bloeiende schrijfster – zowel privé als beroepsmatig – haast zich naar het ziekenhuis, want haar vader André heeft net een hartinfarct gehad.
Hij is grillig, houdt hartstochtelijk van het leven, maar nu hij verminderd is vraag hij haar om hem te helpen een einde aan zijn leven te maken.
Met de hulp van haar zus Pascale moet ze een keus maken: de wil van haar vader aanvaarden of hem ervan overtuigen van gedachten te veranderen.

BOÎTE NOIRE

Yann Gozlan

Met Engelse ondertiteling
Matthieu Vasseur is medewerker bij Onderzoeks- en Analysebureau voor de veiligheid van de burgerluchtvaart. Hij wordt gevraagd om een ongeëvenaard vliegtuigongeluk te onderzoeken: de crash van een vlucht Dubaï-Paris in de Franse Alpen die bijna 300 slachtoffers heeft gemaakt. De oorzaken van de catastrofe zijn onbekend. De nauwkeurige analyse van de zwarte dozen gaat Matthieu ertoe leiden zijn eigen geheime onderzoek te voeren. Hij weet niet dat dit onderzoek hem heel ver zal brengen.

MADELEINE COLLINS

Antoine Barraud

Met Engelse ondertiteling
Judith leidt een dubbelleven tussen Zwitserland en Frankrijk. Aan de ene kant Abdel, met wie ze een dochtertje opvoedt; aan de andere kant Melvil, met wie ze twee oudere jongens heeft. Geleidelijk vertoont dit breekbaar evenwicht van leugens, geheimen en heen en weer gaan gevaarlijke scheuren. Gevangen kiest Judith voor de vlucht naar voren, een duizelingwekkende escalatie.

PROFESSION DU PÈRE

Jean-Pierre Améris

Met Nederlandse ondertiteling
– Verfilming van de roman van Sorj Chalandon –
Emiel, 12 jaar oud, woont in een provinciestadje in de jaren 60 met zijn moeder en vader. Deze laatste is een held voor de jongen. De vader was afwisselend zanger, voetballer, judoleraar, parachutist, spion, pastoor van een Amerikaanse pinksterkerk en persoonlijk adviseur van Generaal de Gaulle. En hij gaat hem gevaarlijke missies toevertrouwen om Algerije te redden…

DE NOS FRÈRES BLESSÉS

Hélier Cisterne 

Met Engelse ondertiteling
– Verfilming van de roman van Joseph Andras –
Algiers, 1956. Fernand Iveton, een idealistische onafhankelijkheidsstrijder, wordt gearresteerd wegens het plaatsen van een bom in een ongebruikte ruimte van de fabriek waar hij werkt. Niemand is gewond geraakt noch dood, toch riskeert hij de doodstraf. Het leven van Hélène, zijn vrouw, verandert drastisch: zij wordt plots bestempeld als de vrouw van een verrader. Zij weigert om Fernand aan zijn lot over te laten. Naar een waargebeurd verhaal, de film duikt terug in het hart van hun herinneringen. Het is een verhaal van liefde en engagement dat door het staatsbelang wordt gebroken.

MÉDECIN DE NUIT

Elie Wajeman

Met Engelse ondertiteling
Mikaël is een nachtdokter. Hij verzorgt patienten in moeilijke Parijse wijken, maar ook mensen die niemand wil zien : de drugsverslaafden. ZIjn leven is chaotisch. Hij aarzelt tussen zijn vrouw en zijn maitresse; hij is ook, samen met zijn neef, een apotheker, verstrikt geraakt in een gevaarlijke handel in false recepten. Vannacht heeft Mikaël geen keuze meer, hij moet de controle over zijn eigen lot weer nemen.

LES OLYMPIADES

Jacques Audiard

Met Nederlandse ondertiteling
Parijs, 13e arrondissement, in de Olympiades wijk. Emilie ontmoet Camille die door Nora wordt aangetrokken; Nora zelf kruist het pad van Amber. Drie meisjes en een jongen. Ze zijn vrienden van elkaar, soms geliefden, vaak beide tegelijk.

CETTE MUSIQUE NE JOUE POUR PERSONNE

Samuel Benchetrit

Met Nederlandse ondertiteling
In het hart van een havenstad waar geïsoleerde mensen die gewend aan het geweld hun leven plotseling zien veranderen door toneel, poëzie en kunst. En hun dagelijkse leven door liefde getransformeerd…

LA FRACTURE

Catherine Corsini

Met Engelse ondertiteling
Raf en Julie, een stel dat op het punt staat om uit elkaar te gaan, belanden op een overwerkte eerste hulp afdeling op de avond van een demonstratie van de Gele Hesjes. Hun ontmoeting met Yann, een boze en gewonde demonstrant, gaat de zekerheden en vooroordelen van een ieder stukslaan. Buiten het ziekenhuis wordt de spanning steeds groter. Het ziekenhuis kan de druk niet meer aan en moet sluiten. Het personeel is overwerkt; het wordt een lange nacht.

LES INTRANQUILLES

Joachim Lafosse

Met Nederlandse ondertiteling
Leila en Damien houden diep van elkaar. Ondanks zijn bipolair stoornis probeert Damien samen met haar te leven, terwijl hij weet dat hij misschien nooit haar kan bieden wat ze wil.

ZAÏ ZAÏ ZAÏ ZAÏ

François Desagnat

Met Engelse ondertiteling
Terwijl hij boodschappen doet, merkt Fabrice dat hij zijn klantenkaart niet heeft. Ondanks bedreiging door de bewaker slaagt hij erin te vluchten. Dan begint een meedogenloze achtervolging omdat hij snel volksvijand nummer één wordt. De media nemen de zaak over en het land staat in beroering; de vluchteling, gedeeld tussen wroeging en existentiële vragen, vindt een onverwacht rustpunt ergens in de Lozère.

GAGARINE

Fanny Liatard et Jérémy Trouilh

Met Nederlandse ondertiteling
Youri, een puber van 16, is opgegroeid in Gagarine, de enorme rode bakstenen hoogbouwwoonwijk in Ivry-sur-Seine. Sinds hij kleuter is, droomt hij ervan om kosmonaut te worden. Op een dag hoort hij dat de woonwijk van zijn jeugd zal worden gesloopt. Hij besluit zich daartegen te verzetten. Met de medewerking van Diana, Houssam en de bewoners geeft hij zich ten doel om de woonwijk te redden, die zijn “ruimteschip” is geworden.

TROMPERIE

Arnaud Desplechin

Met Engelse ondertiteling
London, 1987. Philip is een beroemde Amerikaanse schrijver die in London in ballingschap woont. Zijn minnares komt regelmatig hem opzoeken op zijn kantoor, de schuilplaats voor de twee minnaars. Daar bedrijven ze de liefde, maken ze ruzie, ontmoeten ze elkaar en praten ze urenlang; over de vrouwen die richting geven aan zijn leven, over sex, over antisemitisme, literatuur, over loyaliteit aan zichzelf…

LES CHOSES HUMAINES

Yvan Attal

Met Engelse ondertiteling
– Verfilming van de roman van Karine Tuil –
Un jonge man wordt ervan beschuldigd een jonge vrouw te hebben verkracht. Wie is deze jonge man en wie is deze jonge vrouw? Is hij schuldig of onschuldig? Is zij slachtoffer of slechts uit op wraak, zoals de beschuldigde beweert. De twee jonge hoofdrolspelers en hun naasten zien hun leven, hun overtuigingen en hun zekerheden verloren gaan maar … is er slechts één waarheid?

LES AMOURS D’ANAÏS

Charline Bourgeois-Tacquet

Met Nederlandse ondertiteling
Anaïs is 30 en heeft niet genoeg geld. Ze heeft een verliefde maar weet niet zeker of ze van hem houdt. Ze ontmoet Daniel, die meteen op haar valt. Maar Daniel woont met Émilie samen … deze bevalt ook Anaïs. Dit is het verhaal van een jonge vrouw die zich opwindt. En het is ook het verhaal van een grote begeerte.

LE TRÉSOR DU PETIT NICOLAS

Julien Rappeneau

Met Engelse ondertiteling
In de vreedzame wereld van Petit Nicolas is er Vader, Moeder, de school maar vooral zijn vriendengroep. Ze heten “de onoverwinnelijken”, maar ze zijn vooral onafscheidelijk. Ten minste dat denken ze. Wand als Vader een promotie krijgt en aankondigt dat het gezin naar Zuid-Frankrijk moet verhuizen, stort de kleine wereld van Nicolas in. Hoe stel je je het leven zonder vrienden voor? Zonder de croissants van Alceste, de bril van Agnan, de domme dingen van Clotaire, ver van hun geliefde woeste plek? Geholpen door zijn vrienden gaat Nicolas op zoek naar een geheimzinnige schat die hem zou kunnen helpen deze vreselijke verhuizing te voorkomen.

ORANGES SANGUINES

Jean-Christophe Meurisse

Met Engelse ondertiteling
// verboden voor jongeren onder de 16 jaar //
Op hetzelfde moment in Frankrijk probeert een stel gepensioneerden met te veel schulden een rock wedstrijd te winnen, wordt een minister van belastingontwijking verdacht, ontmoet een jonge tienermeisje een sexuele freak. Een lange nacht begint. De honden zijn losgelaten.

L’ENNEMI

Stephan Streker

Met Nederlandse ondertiteling
Een beroemde politicus wordt ervan beschuldigd zijn echtgenote te hebben vermoord. Zij wordt dood teruggevonden ‘s nachts in hun hotelkamer. Is hij schuldig of onschuldig? Niemand weet het. En hijzelf misschien ook niet eens.