DE “PRIX TAPIS ROUGE”

Voor het eerst wordt de “Prix Tapis Rouge” uitgereikt voor de beste verfilming van een Franstalige roman. De Prijs wordt toegekend door een Frans-Nederlandse jury bestaande uit Pierre Assouline, Michel Crépu, Chazia Mourali, Margot Dijkgraaf, Pascale Pouzadoux en Abdelkader Benali. De film die de meerderheid van de stemmen heeft gekregen maakt deel uit van het de Tapis Rouge Franse Filmselectie. De “Prix Tapis Rouge” wordt tijdens een speciale avond uitgereikt, gevolgd door de vertoning van de winnende film.

PETIT PAYS

Eric Barbier

Gaby, een jongentje meteen een Rwandese moeder en een Franse vader, woont in Burundi in de jaren negentig van de vorige eeuw. Zijn ouders staan op het punt om te scheiden en Gaby woont bij zijn vader en zus. Hij groeit daar onbezorgd op met zijn onafscheidelijke groepje vrienden. De burgeroorlog en het bloedbad van de Tutsi’s door de Hutu’s maken op brute wijze een einde aan de onschuld van zijn jeugd.

JE VOUDRAIS QUE QUELQU’UN M’ATTENDE QUELQUE PART

Arnaud Viard

Omringd door haar vier kinderen viert Aurore haar 70ste verjaardag in het prachtige familiehuis. Jean-Pierre, de oudste zoon en het hoofd van de familie sinds de dood van zijn vader, Estelle, een ontluikende schrijfster die voor het eerst op haar veertigste zwanger is, Margaux, de kunstenares van de familie, en de zeer gereserveerde Mathieu : het lot van het gezin staat op het punt te veranderen.

REVENIR

Jessica Palud

Thomas keert terug naar zijn terug naar de boerderij die hij 12 jaar geleden ontvluchtte. Daar treft hij zijn familie aan, verscheurd door de dood van zijn broer, zijn moeder is aan het eind van haar leven en met zijn vader heeft hij totaal geen band meer. Maar Thomas voelt zich verbonden met zijn neefje Alex en zijn bruisende moeder Mona, terwijl hij de uitdagingen van de moderne boerenwereld ontdekt.

POLICE

Anne Fontaine

In contrast met hun dagelijkse routine bij de nationale politie wordt een bijzondere missie toegewezen aan een groep Parijse agenten: het begeleiden van een asielzoeker naar de grens en hem uitzetten. Als Virginie, een van hen, begrijpt dat het leven van de gevangene in zijn thuisland wordt bedreigd, staat ze voor een moreel dilemma en probeert ze haar collega’s te overtuigen hun ogen te sluiten en hem te laten ontsnappen.

LE DISCOURS 

Laurent Tirard

Adrien, een depressieve veertiger, zit vast in een familiediner, met zijn ogen aan zijn telefoon gekluisterd in wanhopige afwachting van een sms’je van zijn ex-vriendin Sonia die hem net heeft verlaten. Op dat moment vraag Ludo, zijn toekomstige zwager, of hij een toespraak wil houden op het aanstaande huwelijk met zijn zus, waardoor Adrien plotseling ernstig in paniek raakt…

DES HOMMES

Lucas Belvaux

Na twee jaar in Algerije keren Bernard en Rabut, twee neven uit hetzelfde dorp die tijdens de oorlog opgeroepen waren, terug naar Frankrijk, voor altijd beschadigd door wat ze hebben gezien en meegemaakt. Rabut keert terug naar zijn familie. Bernard keert zijn familie en vrienden de rug toe en komt pas jaren later terug naar het dorp, waar hij een marginaal bestaan leidt. 40 jaar later, ter gelegenheid van de verjaardag van Solange, Bernard’s zus, worden ze ingehaald door het verleden en dat verstoort met geweld het kwetsbare sociale evenwicht van het stadje.