SPECIALE EVENEMENTEN

Een aantal Speciale Evenementen vinden plaats in deze week die in het teken staat van de Franse cinema.Net als in de twee vorige edities hebben wij voor u verschillende speciale evenementen georganiseerd. Deze avonden vinden allemaal plaats in de FilmHallen (11-16 november). Prestigieuze gasten zullen onderwerpen aansnijden die hen dierbaar zijn in verband  met de door Tapis Rouge Franse FilmSelectie geprogrammeerde films. Voorafgaand aan de vertoning van de film wisselen de sprekers, ter plaatse en/of per videoverbinding met elkaar van gedachten.

OPENINGSAVOND

BOÎTE NOIRE

Donderdag 11 november – 19:15 uur
Onze openingsfilm dit jaar is Boite Noire, van Yann Gozlan, met Pierre Niney en André Dussollier in de hoofdrollen. De film werd in september in Frankrijk uitgebracht en heeft net de grens van één miljoen overschreden. Boite Noire zal aan het publiek van TAPIS ROUGE worden voorgesteld in aanwezigheid van regisseur Yann Gozlan. Hij zal worden geïnterviewd door Dana Linssen, filmcriticus van het toonaangevende dagblad NRC Handelsblad.

DE PRIX TAPIS ROUGE

TOUT S’EST BIEN PASSÉ

Vrijdag 12 november – 19:30 uur
De “Prix Tapis Rouge ” wordt toegekend door een Frans-Nederlandse jury bestaande uit Pierre Assouline (Académie Goncourt), Michel Crépu, criticus bij Le Masque et la Plume, Chazia Mourali, Margot Dijkgraaf en Dana Linssen. De prijs beloont de beste verfilming van een Franstalige roman. De avond wordt gepresenteerd door Chazia Mourali, een Nederlandse tv- en radiojournaliste, en Pierre-Pascal Bruneau van de Franse boekhandel in Amsterdam, Le Temps Retrouvé, en voorzitter van Tapis Rouge. In aanwezigheid van Pierre Assouline (Voorzitter van de jury van de Prix tapis Rouge en lid van de Académie Goncourt).

SPECIALE EVENEMENTEN

ZAÏ ZAÏ ZAÏ ZAÏ

Zaterdag 13 november – 18:45 uur
Tijdens de tweede editie van Tapis Rouge, in december 2020, hebben we Le Discours geprogrammeerd, een bewerking van de roman van FabCaro, auteur en beroemd striptekenaar. Le Discours was één van de successen van het festival van vorig jaar. Dit jaar prijzen we ons gelukkig dat we Zaï Zaï Zaï mogen programmeren, met Jean-Paul Rouve in de hoofdrol, een flim die in februari 2022 pas in Frankrijk zal worden uitgebracht. Zaï Zaï Zaï is FabCaro’s bekendste boek. De held van de film, Fabrice, realiseert zich dat hij zijn klantenkaart niet bij zich heeft. Ondanks de dreiging van de beveiliging, slaagt hij erin te ontsnappen. Dan begint een genadeloze jacht op de man die al snel staatsvijand nummer 1 wordt. 

SPECIALE EVENEMENTEN

MADELEINE COLLINS

Zaterdag 13 november – 18.20 uur
Antoine Barraud, de regisseur van de film, zal aanwezig zijn voor een interview voor en na de voorvertoning. Daarna zal hij vragen van het publiek beantwoorden.

SPECIALE EVENEMENTEN

VILLA CAPRICE

Maandag 15 november – 18:45 uur
Een film van Bernard Stora met Patrick Bruel als Gilles Fontaine, een Franse zakenman, en Niels Arestrup als Luc Germon, een beroemde zakenadvocaat. De zakenman wordt ervan verdacht onder dubieuze voorwaarden een domein aan de Côte d’Azur, de Villa Caprice, te hebben verworven. Luc Germon moet hem verdedigen. 

SLOTAVOND

ILLUSIONS PERDUES

Dinsdag 16 november – 19:30 uur
Xavier Giannoli (in 2016 vier Césars voor zijn komedie-drama Marguerite) heeft met zijn bewerking van de beroemde roman van Honoré de Balzac, Illusions perdues in Frankrijk lovende kritieken gekregen. Lucien Chardon, (aristocraat, “de Rubempré” van moederszijde), personage geïnspireerd op de roman van Honoré de Balzac, is een jonge dichter, een ambitieuze man met dorst naar succes en erkenning. Hij verlaat zijn geboortestreek om zijn geluk in Parijs te beproeven. De jongeman zal de achterkamers ontdekken van een wereld waarin alleen de wet van de winst heerst, een wereld waarin alles gekocht en verkocht wordt, literatuur maar ook het nieuws, politiek en gevoelens, reputaties en zielen. Xavier Giannoli geeft een getrouwe en briljante cinematografische versie van dit boek, onderdeel van Balzacs meesterwerk La Comédie Humaine.