SPECIALE EVENEMENTEN

Een aantal Speciale Evenementen vinden plaats in deze week die in het teken staat van de Franse cinema. Naast de openingsavond van Tapis Rouge in Pathé Tuschinksi (10 december) vinden deze Speciale Evenementen plaats in de FilmHallen (11-15 december). Met verschillende thema’s en achtergronden vieren wij op deze avonden de Franstalige cultuur. Prestigieuze gasten zullen onderwerpen aansnijden die hen dierbaar zijn in verband  met de door Tapis Rouge Franse FilmSelectie geprogrammeerde films. Voorafgaand aan de vertoning van de film wisselen de sprekers, ter plaatse en/of per videoverbinding met elkaar van gedachten.

De sanitaire maatregelen in verband met het coronavirus hebben gevolgen voor het verloop van de Speciale Evenementen. Toeschouwers worden ontvangen met inachtneming van de Corona-maatregelen in zalen met een maximale capaciteit van 30 personen. Zo zullen alleen in Zaal 1 van de FilmHallen en in Zaal 1 van Tuschinski sprekers ter plaatse worden ontvangen. Middels een live videoverbinding kunnen de toeschouwers in de andere zalen het evenement mee te maken.

OPENINGSAVOND

Donderdag 10 december – 20 uur
Pathé Tuschinski
De openingsavond vindt plaats op donderdag 10 december in het prestigieuze Pathé Tuschinski. Chazia Mourali, ambassadeur van Tapis Rouge 2020, zal de avond inleiden en de Franse schrijver Maxime Rovère interviewen. De nieuwe film van Albert Dupontel, ADIEU LES CONS, wordt dan voor het eerst in Nederland vertoond.

DE PRIX TAPIS ROUGE

Vrijdag 11 december – 19 uur
FilmHallen
Kom naar de FilmHallen om te zien wie de allereerste winnaar van de “Prix Tapis Rouge” is. De prijs wordt toegekend door een Frans-Nederlandse jury bestaande uit Pierre Assouline, Michel Crépu, Chazia Mourali, Margot Dijkgraaf, Pascale Pouzadoux en Abdelkader Benali, en beloont de beste verfilming van een Franstalige roman. Chazia Mourali presenteert deze avond. Abdelkader Benali, bekend journalist en schrijver, zal ons verblijden met zijn aanwezigheid. Na de presentatie van de films die meedingen wordt de winnende film onthuld en vertoond aan het publiek.

MEDITERRANE AVOND

Zaterdag 12 december – 19 uur
FilmHallen
Tapis Rouge is trots ter gelegenheid van de “Mediterrane Avond” in de FilmHallen de Algerijnse romanschrijver en essayist Boualem Sansal te kunnen verwelkomen. Hij wordt geïnterviewd door Pierre-Pascal Bruneau, mede-oprichter van Tapis Rouge. Daarna wordt Maïwenn’s nieuwe film, ADN, vertoond.

AVANT-PREMIERE : DE GAULLE

Zondag 13 december – 16.30 uur
FilmHallen
De film DE GAULLE gaat op zondag 8 november in Nederland in première. In dit biografische drama van Gabriel Le Bomin wordt een deel van het leven van de beroemde Franse staatsman, soldaat en verzetsstrijder opgetekend. De film wordt voorafgegaan door een exclusief video-interview met Lambert Wilson, de hoofdacteur van de film, door Chazia Mourali.

AVANT-PREMIERE : EEN TRIOMF

Maandag 14 december – 19 uur
FilmHallen
Emmanuel Courcol, live via een videoverbinding vanuit Frankrijk, vereert ons met een persoonlijke presentatie van zijn film UN TRIOMPHE, “en Avant-Première”. In deze speelfilm, geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes 2020, is een acteur te zien wiens carrière in het slop zit. Hij geeft theaterlessen in de gevangenis. Zowel nuchter als ontroerend kijkt deze film verder dan de clichés van de gevangeniswereld.

SLOTAVOND

Dinsdag 15 december – 20 uur
FilmHallen
Om de tweede editie van Tapis Rouge in stijl af te sluiten, wordt de film THE VOICE OF LOVE vertoond. Valérie Lemercier regisseerde deze biopic geïnspireerd op het leven van Céline Dion. Valérie Lemercier speelt zelf de hoofdrol en levert een enorme acteerprestatie als ze in de huid van Celine Dion kruipt. Deze speciale avond gewijd aan de beroemdste zangeres van Quebec mag je niet missen.