Speciale avonden

OPENINGSAVOND: LA PAMPA + Q & A

Met regisseur Antoine Chevrollier als acteur Sayyid El Alma

Na het internationale succes van zijn serie Oussekine (o.a. genomineerd voor de BAFTA TV Awards) presenteert Antoine Chevrollier nu zijn eerste speelfilm. Na Oussekine, waarin politiegeweld in beeld wordt gebracht, vraagt Chevrollier zich af wat essentieel is voor zijn naasten en hemzelf en welke verhalen hij mist in het Franse filmlandschap. Zo koos hij voor dit intimistische verhaal dat hij in zijn landelijke geboorteregio draaide, waarin de onafscheidelijke boezemvrienden Jojo en Willy centraal staan. Hun leven draait om motorcross. Alles lijkt in orde, totdat Willy Jojo’s geheim ontdekt. LA PAMPA is een prachtig portret over vriendschap, de vele facetten van mannelijkheid en het spanningsveld tussen het individu en het collectief. De cast draagt deze film met verve.

do 26 sept –  19:15 @ Filmhallen 

FILMHALLEN FAST FORWARD TAPIS ROUGE EDITIE: EMILIA PEREZ

Filmjournalist Omar Larabi te gast bij host FFF Stefan Schoorl

Omdat we binnen het festival van makers houden die grenzen verleggen, konden we er niet omheen dit nieuwe meesterwerk van Jacques Audiard te programmeren, die de meest uiteenlopende genres geniaal met elkaar mengt: film noir, musical en queer familie drama. Advocate Rita krijgt een verrassende opdracht van een gevreesde kartelbaas. Ze moet hem helpen zijn droom te realiseren: verdwijnen uit zijn oude leven en verder leven als vrouw. Deze avond is een speciale Tapis Rouge editie van FilmHallen Fast Forward (FFF). Tijdens het voorprogramma ontvangt FFF host Stefan Schoorl filmjournalist Omar Larabi die het publiek meeneemt in de wereld van Audiard – en zoals altijd bij FFF, wordt er een spannende filmquiz gespeeld, waarbij je mooie prijzen kan winnen.

vrij 27 sept –  21:00 @ Filmhallen 

L’ENFANT QUI MESURAIT LE MONDE + Q & A

Met regisseur Takis Candilis

Takis Kandilis heeft het prachtige en ontroerende boek van Metin Arditi op gevoelige wijze vertaald naar het witte doek. De film vertelt het verhaal van de ontmoeting tussen een gedesillusioneerde man van middelbare leeftijd, wiens dochter net is overleden, en zijn tienjarige kleinzoon Yanis. Yanis is autistisch en leeft in zijn eigen wereld. Langzaam zal hun relatie verbeteren, en samen zullen ze iets doen wat ze in hun eentje niet hadden kunnen bereiken. Takis Kandilis heeft een aantal tv-films geproduceerd en verschillende korte en lange films geregisseerd. Voor en na de vertoning zal hij vragen beantwoorden van Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en auteur van boeken over Franse literatuur. Dit jaar is zij voorzitter van de jury voor de PRIX TAPIS ROUGE.

za 28 sept –  15:45 @ Filmhallen 

PRIX TAPIS ROUGE

Feestelijke prijsuitreiking

De PRIX TAPIS ROUGE wordt uitgereikt aan de beste verfilming van een Franstalig boek. Na de feestelijke prijsuitreiking wordt de winnende film vertoond. Voor de vertoning geven drie juryleden hun mening over de genomineerde films. Het is altijd een levendige discussie! Delphine Deloget (regisseur RIEN À PERDRE), Laurent Binet (veelgeprezen auteur van o.a. de roman “HHhH”), en Maarten van Hinte (mede oprichter Right About Now Inc.) geven een korte presentatie van de films en vertellen ons hoe zij deze hebben beoordeeld. De jury wordt dit jaar voorgezeten door Margot Dijkgraaf, grande dame van de Franse literatuur in Nederland. Moderator Pierre-Pascal Bruneau

vrij 27 sept –  19:00 @ Filmhallen 

TAPIS ROUGE ATELIER

FEMALE VOICES: Past, Present & Future

Met o.a. Rosalie Varda, Delphine Deloget en Amanda Beauville Diouf

We nodigen je tijdens dit bijzondere gesprek over het vrouwelijke perspectief in de Franse cinema uit om te reflecteren op de stem van vrouwelijke makers door de jaren heen. Drie succesvolle vrouwen uit de Franstalige filmindustrie delen hun ervaringen en verhalen, en gaan met het publiek in gesprek over de uitdagingen en overwinningen van het makerschap – en hun persoonlijke weg daarin.

za 28 sept –  13:30 @ LAB 111 

TAPIS ROUGE ATELIER

Storytelling

Met Thomas Gayrard & Bérénice Bocquillon

In deze hands-on workshop duiken we in de wereld van scenario en storytelling. Welk verhaal wil je als betrokken startende filmmaker delen en hoe vind je je eigen stem – en hoe vertaal je dit vervolgens naar je scenario? Deze praktische, inspirerende workshop wordt geleid door Thomas Gayrard, scenarioschrijver en Hoofd Pedagogie van filmschool Kourtrajmé Montfermeil (opgericht door o.a. Ladj Ly), en scenarioschrijfster Bérénice Bocquillon (o.a. co-scenariste van LA PAMPA, de openingsfilm van het ons festival dit jaar)

zo 29 sept –  13:30 @ LAB 111 

SOLO + Q & A

Met acteur Félix Maritaud (live) en regisseur Sophie Dupuis (online)

Het Toronto International Filmfestival (TIFF) verkoos SOLO tot beste Canadese speelfilm 2023. In SOLO onderzoekt filmmaakster Sophie Dupuis de complexiteit van een destructieve relatie. Dupuis is gepassioneerd door de menselijke psyche – en dat voel je. Simon is een rijzende ster in de dragscene van Montréal. Wanneer hij Olivier ontmoet, lijkt het liefde op het eerste gezicht. Wat begint als een spannend liefdesverhaal, verandert in een beklemmende dynamiek. Ondertussen keert Simons beroemde moeder na een lange afwezigheid terug in zijn leven. De problemen in beide relaties doen Simon uiteindelijk beseffen dat hij beter verdient. Dupuis had voor SOLO een psycholoog als adviseur om het verhaal zo genuanceerd mogelijk te kunnen maken, zonder clichés – en dat is haar en de fantastische cast gelukt!

za 28 sept –  20:30 @ Filmhallen 

POURQUOI TU SOURIS? + Q & A

Met Christine Paillard en Chad Chenouga

Christine Paillard en Chad Chenouga hebben een gevoelig onderwerp gekozen. Maar ze behandelen het met humor, zonder zwaarte. Mede dankzij de briljante acteurs is het hun gelukt een “feelgoodfilm” te maken, een bijzonder geslaagde bitterzoete komedie. Marina (Emmanuelle Devos) heeft een groot hart. Wisi (Jean-Pascal Zadi), die in nood verkeert, ontmoet haar in een gaarkeuken. Hij meet zichzelf een Ivoriaans accent aan, doet zich voor als illegale immigrant, en overtuigt haar om hem te helpen. Jérôme (Raphaël Quenard), die niet beter af is dan Wisi, bemachtigt ook een logeerplek bij Marina. Een grappig, overtuigend en ontroerend trio. Christine Paillard en Chad Chenouga praten over hun film, de keuzes die zij gemaakt hebben en wat er bij de filmproductie kwam kijken.

za 28 sept –  15:45 @ Filmhallen 
zo 29 sept –  18:45 @ Filmkoepel 

RETRO THERAPY + Q & A

Met actrice Fantine Harduin, co-scenarist en producent Jean-Claude van Rijckeghem en producent Isabelle Truc

Deze eerste lange speelfilm van Elodie Lelu is een pareltje én heeft een bijzonder ontstaansverhaal. Het is namelijk haar eerste én laatste film. Zij overleed deze zomer na een lange periode van ziekte. De film monteerde zij met haar team in haar ziekenhuiskamer. Het is een fijnzinnige, intelligente komedie geworden met een sterke cast. Het verhaal: de introverte tiener Manon trekt onverwachts in bij haar grootmoeder Yvonne, een feministische activiste met beginnende Alzheimer. Wanneer Yvonne Manon voor haar eigen dochter begint aan te zien, speelt Manon mee en doet zich voor als haar moeder, die ze niet gekend heeft. Zo ontdekt ze de geschiedenis van de vrouwen in haar familie en onderzoekt ze wat voor vrouw zij zelf wil zijn.

zo 29 sept –  18:30 @ Filmhallen 

Côte à Côte programma: VISAGES VILLAGES & COURTE VIE PLEINE

Een reflectie op de herinnering in de publieke ruimte

Gepresenteerd door Thomas Gayrard

We starten Côte à Côte met twee films die we samen tonen: VISAGES VILLAGES van de iconische filmmaakster Agnès Varda en COURTE VIE PLEINE van kunstenaar Aristide Barraud, i.s.m. filmmakers Murat Arslan en Dogukan Tur. Zij zijn makers uit het netwerk van onze nieuwe partner dit jaar, École Kourtrajmé Montfermeil. VISAGES VILLAGES is een artistieke roadtrip met Agnès Varda en de eigenzinnige fotograaf en kunstenaar JR. Zij reizen door Frankrijk, en portretteren de mensen die ze tegenkomen in groot formaat in de publieke ruimte. Courte Vie Pleine is een ode aan de bewoners van Bâtiment 5 in Montfermeil (Ladj Ly’s laatste film LES INDÉSIRABLES ging over de ontruiming van dit gebouw). Moderator Thomas Gayrard Hoofd pedagogiek, École Kourtrajmé Montfermeil.

vrij 27 sept –  19:00 @ LAB111 

VINGT DIEUX + Q & A

Met regisseur Louise Courvoisier en acteur Clément Faveau

Voor haar eerste speelfilm VINGT DIEUX, kiest Louise Courvoisier voor een verhaallijn dicht bij haar eigen jeugd. Het is een ​​intiem portret over het opgroeien op het platteland, in de Jura; over de emotionele afstand tussen mensen. Mensen, die problemen en tegenslagen niet delen, maar opkroppen – en dan, vaak op de meest onverwachte momenten, hun wonden en gevoeligheden tonen. Courvoisier fascineert deze mix uit ruigheid en fragiliteit. Die vind je ook terug in de film, die met humor en tederheid het verhaal van de 18-jarige Totone vertelt, een feestbeest, die plots volwassen moet worden als zijn vader overlijdt en hij voor zijn zusje moet zorgen. Rosalie Varda gaat na de film in gesprek met Louise Courvoisier en acteur Clément Faveau.

za 28 sept –  19:00 @ LAB111 

SLOTAVOND: NIKI + Q & A

Met scenarist Lara Panah-Izadi (live) en co-scenarist Samuel Doux (online)

Céline Salette’s eerste speelfilm is gewijd aan Niki de Saint Phalle, kunstenares en slotfiguur van het Nieuw Realisme. Als kind werd ze gewelddadig mishandeld, maar dankzij haar kunst kon ze zich bevrijden van de schimmen en trauma’s van haar jeugd en een vrij en gevuld leven leiden als vrouw en kunstenaar. De film, met geweldig acteerwerk van Charlotte Lebon, neemt ons mee langs het levenspad van Niki de Saint Phalle, een onmisbare kunstenares van de 20e eeuw. Voordat we NIKI draaien, vertonen we THE SUMMER OF SNAKES in aanwezigheid van Lara Panah-izadi, de regisseuse van deze korte film over Niki de Saint Phalle’s kindertijd. Na afloop gaat zij in gesprek met Samuel Doux, co-scenarist van NIKI.

di 1 okt –  19:00 @ Filmhallen 

BLACK PANTHERS

gepresenteerd door Rosalie Varda &
KORTE FILMS ÉCOLE KOURTRAJMÉ MONTFERMEIL

Gepresenteerd door Amanda Beauville-Diouf en Thomas Gayrard

Filmmaakster en kunstenares Agnès Varda was ook activiste in hart en nieren, en geïnteresseerd in verschillende onderwerpen. Dat blijkt ook uit deze korte documentaire, gefilmd in 1968 tijdens het proces tegen Huey Newton, de oprichter van de Black Panther Party. Deze politieke beweging was in de jaren zeventig een van de invloedrijkste spelers in de strijd voor de rechten van Zwarte Amerikanen in de Verenigde Staten. We presenteren deze film samen met vier korte films van makers uit het netwerk van filmschool École Kourtrajmé Montfermeil – opkomende makers, die met hun verhalen het Franse filmlandschap verrijken en hetzelfde lef hebben als Varda – zowel in het gebruik van artistieke mengvormen als in het maken van films die schuren en sociaal geëngageerd zijn.

vrij 29 sept –  16:00 @ LAB111