PERSBERICHT              

  Amsterdam, 31.10.2023

Programma 5de editie Tapis Rouge Frans Filmfestival bekend
Openingsfilm: LES INDÉSIRABLES van Ladj Ly op 9 november 2023De vijfde editie van het Tapis Rouge Franse Filmfestival opent op 9 november 2023 in de FilmHallen in Amsterdam met de Nederlandse première van Les Indésirables. Dit is de tweede lange speelfilm van de Franse regisseur Ladj Ly die met Les Misérables een blijvende indruk heeft achtergelaten bij publiek en critici met zijn persoonlijke blik op de sociale misstanden binnen de Franse samenleving. Na afloop van de film gaan Giordano Gelderlini (co-scenarist van de film) en Massih Hutak (schrijver, rapper en oprichter van Verdedig Noord) met elkaar in gesprek.
Het festival vindt van  9 t/m 14 november plaats in de FilmHallen. Ontdek het complete programma. HIER

Het festivalprogramma 2023

Naast de openingsfilm biedt het festival een actueel, artistiek en afwisselend programma met verschillende genres: drama, komedie, arthouse-films en kostuumfilms. Met films van nieuw en gevestigd talent; films die urgente maatschappelijke vragen stellen, films die je doen dromen en films die je doen lachen. Een uitgebalanceerde mix van 23 films, die nog niet in de Nederlandse bioscopen te zien is, verder niet in Nederland vertoond zullen worden of tijdens het festival in première gaan. Iedere avond wordt één film thematisch uitgelicht waarbij Nederlandse en internationale gasten context bieden en met het publiek in gesprek gaan. Op vrijdag 10 november 

wordt de Prix Tapis Rouge toegekend aan de beste boekverfilming van dit jaar. De slotfilm van deze editie, die op 14 november getoond wordt, is Le Pot-au-Feu van de Vietnamees-Franse regisseur Trần Anh Hùng. Deze film is de Franse inzending voor de Oscars 2024 met o.a. Juliette Binoche en Benoit Magimel.

PRIX TAPIS ROUGE

De Prix Tapis Rouge is sinds de tweede editie van het festival een vast onderdeel van het programma en voor de vierde keer wordt de Prix Tapis Rouge uitgereikt voor de beste verfilming van een Franstalige roman. De Frans/Nederlandse jury wordt ieder jaar samengesteld uit betrokken professionals uit de film- en literatuurwereld. De leden van de jury 2023 zijn de Nederlandse journalisten Chazia Mourali en Margot Dijkgraaf en schrijfster Lieve Joris en de Franse regisseurs Céline Devaux en Yann Gozlan en Pierre Assouline, voorzitter van de jury en lid van de Académie Goncourt.

———————————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie

Contact
Voor vragen over het programma, accreditaties of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met:
Milly Schloss, pers-contact via presse@tapisrouge.nl of 06 16 32 82 93 of
Mascha Ihwe, directeur via directeur@tapisrouge.nl of 06 43 08 42 05

Festival Locaties
De hoofdlocatie van het festival is bioscoop De FilmHallen in Amsterdam West. De FilmHallen zijn sinds 2020 de vaste partner van Tapis Rouge Frans Filmfestival.  Na een succesvolle eerste samenwerking is het festival ook dit jaar ook weer te gast bij Filmhuis Den Haag met een selectie van het festivalprogramma. 

Organisatie
Tapis Rouge is een initiatief van L’Echappée Belle, een Nederlandse stichting die zich met een gevarieerd cultureel aanbod richt op de promotie van de Franse taal en cultuur in Nederland. Tapis Rouge organiseert iedere maand de reeks Tapis Rouge Classiques in samenwerking met bioscoop The Movies én het Tapis Rouge Frans Filmfestival. Het festival wordt georganiseerd door een klein en betrokken team van professionals uit de film- en culturele evenementenbranche. Het festival heeft dit jaar een nieuwe algemeen directeur, Mascha Ihwe. 

Partners
Tapis Rouge Frans Filmfestival  wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Eurostar, Lillet, Unifrance,  de FilmHallen, Jean Mineur Media Vision, Leven in Frankrijk, Prins Bernhard Cultuurfonds, Atout France, France Kamer van Koophandel (CCI), Citroën en  Sothys. Een speciale dank gaat uit aan Cinéart.

In de Pers