De Prix Tapis Rouge wordt uitgereikt aan de beste verfilming van een Franstalige roman. Er worden zes boeken en hun verfilmingen geselecteerd waaruit de beste film wordt gekozen. De prijs wordt toegekend door een Frans-Nederlandse bestaande uit vooraanstaande personen uit de Nederlandse film- en literatuurwereld. Bij de keuze van de film wordt rekening gehouden met zowel de literaire kwaliteit van het werk als de verfilming ervan. De jury kiest niet per se een film waarvan de verfilming trouw is aan het boek, maar houdt rekening met de geest en de boodschap die de auteur van het boek wilde overbrengen. Er wordt rekening gehouden met vier criteria: de literaire kwaliteit van het boek, de kwaliteit van de regie van de film, de getrouwheid van de bewerking aan het verhaal of de geest van het boek en, in het algemeen, een waardering van de film als zodanig.

Jury 2023

De jury, die sinds de instelling van de prijs wordt voorgezeten door Pierre Assouline van de Académie Goncourt, bestaat uit televisie- en radiojournalist Chazia Mourali, literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf en de Belgisch-Nederlandse auteur Lieve Joris. In de jury van dit jaar zitten twee Franse regisseurs, Céline Devaux (Tout le monde aime Jeanne) en Yann Gozlan (Boite Noire en Visions). Pierre Assouline en Chazia Mourali presenteren de prijsuitreiking op vrijdag 10 november in de FilmHallen, samen met Pierre-Pascal Bruneau, voorzitter en oprichter van Tapis Rouge, en onthullen de winnende film van de Prix Tapis Rouge 2023.

DE genomineerde films

Sur les chemins noirs

Denis Imbert

– Een bewerking van Sylvain Tessons autobiografische verhaal Sur les chemins noirs (Op de zwarte wegen).

Pierre, een beroemde ontdekkingsreiziger en schrijver, reist regelmatig de wereld rond op zoek naar avontuur. Op een avond klimt hij dronken op de gevel van een hotel en valt een aantal verdiepingen naar beneden. Door de klap raakt hij in een diepe coma. Als hij wakker wordt, kan hij nauwelijks rechtop staan en tegen ieders advies in besluit hij langs vergeten paden door Frankrijk te lopen. Het is een unieke en tijdloze reis, waarbij de acteur in de voetsporen treedt van Sylvain Tesson om het hyperlandelijke te ontmoeten.

Grand marin

Dina Drukarova 

– Een bewerking van de semi-autobiografische roman Le grand marin van Catherine Poulain.

Lili heeft alles achter zich gelaten om naar het einde van de wereld te gaan om haar droom, vissen in de noordelijke zeeën, waar te maken. Ze haalt Ian, een kapitein van een trawler, over om haar een kans te geven en vertrekt met de Rebel. De eenzame en ongrijpbare vrouw met de bijnaam “Sparrow” is de enige vrouw aan boord. Maar achter haar ogenschijnlijke kwetsbaarheid is Lili vastbesloten om haar zoektocht tot het einde toe vol te houden en haar vrijheid te verdedigen.

Arrête avec tes mensonges 

Olivier Peyron

– Een bewerking van Philippe Bessons autobiografische roman Arrête avec tes mensonges (Stop met je leugens).

Romanschrijver Stéphane Belcourt heeft toegestemd om de tweehonderdste verjaardag van een beroemd cognacmerk te sponsoren. Dit is zijn eerste bezoek aan de stad waar hij opgroeide. Daar ontmoet hij Lucas, de zoon van zijn eerste liefde. Herinneringen stromen terug: onbedwingbaar verlangen, lichamen die samenkomen, een passie die moet worden verzwegen… Deze eerste liefde heette Thomas. Ze waren allebei 17.

Captives

Arnaud des Pallières

– Een bewerking van de roman Le Bal des Folles van Victoria Mas – 

Parijs, 1894. Wie is Fanni, die beweert vrijwillig te zijn opgenomen in het ziekenhuis Salpêtrière? Op zoek naar haar moeder tussen de vele vrouwen die veroordeeld zijn wegens “waanzin”, ontdekt Fanni dat de realiteit van het gesticht heel anders is dan ze zich had voorgesteld, evenals de onverwachte vriendschap van medegevangenen. Het laatste grote bal in de Salpêtrière wordt voorbereid. Politici, artiesten en socialites zullen er samenkomen. De laatste hoop om aan de slotval te ontsnappen…

Les trois mousquetaires : D’Artagnan

Martin Bourboulon

– Een bewerking van de roman De drie musketiers van Alexandre Dumas.

Van het Louvre tot Buckingham Palace, van de Parijse onderwereld tot de belegering van La Rochelle… In een Koninkrijk dat verdeeld is door de Godsdienstoorlogen en bedreigd wordt door een invasie van Engeland, zal een handvol mannen en vrouwen de degens kruisen en hun lot verbinden aan dat van Frankrijk.

L’amour et les forêts

Valérie Donzelli

– Een bewerking van de roman L’amour et les forêts (Liefde en de bossen) van Eric Reinhardt.

Toen Blanche het pad kruiste met Greg, dacht ze dat ze de man had ontmoet die ze zocht. Hun band was snel gesmeed, hun verhaal geschreven in de hitte van het moment. Blanche legt haar angsten het zwijgen op, neemt afstand van haar familie en haar tweelingzus en denkt dat ze zichzelf opnieuw kan uitvinden. En één voor één komt ze in de val van een bezitterige en gevaarlijke man. Een man die ze niet durft aan te geven uit schaamte en angst. Want er zijn maar twee mogelijke uitkomsten van deze greep. Of het slachtoffer stort in, of ze breekt los…