9 November : Openingsavond

Les Indésirables 

Met Massih Hutak en Giordano Gederlini

Donderdag 9 november start Tapis Rouge Filmfestival feestelijk met de Nederlandse première van de nieuwe film van Ladj Ly: Les Indésirables. Met deze persoonlijke film brengt de maker van Les Misérables (2019) de spanningen in beeld die het gevolg zijn van stedelijke ontwikkeling. Ladj Ly (Athena, À Voix Haute) is een belangrijke maker binnen het Franse filmlandschap vanwege de urgente thema’s die hij naar het witte doek brengt, waaronder de sociale tweedeling binnen de Franse samenleving. Op de openingsavond van Tapis Rouge zijn Massih Hutak en co-scenarist van Les Indésirables Giordano Gerdernin te gast. Hutak is schrijver, columnist, rapper, docent en oprichter van ‘Verdedig Noord’. Gerderin zal in gesprek gaan met Hutak en Mascha Iwhe, directeur van Tapis Rouge.

10 November : Avond Prix Tapis Rouge

Le prix Tapis Rouge

avec Pierre Pascal Bruneau, Pierre Assouline, Margot Dijkgraaf et Yann Gozlan

Op vrijdagavond 10 november wordt de Prix Tapis Rouge 2023 bekendgemaakt. Deze jaarlijkse prijs onderscheidt de beste boekverfilming van het jaar, gekozen door de zeskoppige half Franse en half Nederlandse jury. Zes films staan dit jaar op de shortlist. Jury voorzitter en lid van de Académie Goncourt, Pierre Assouline, en Pierre-Pascal Bruneau, initiator van Tapis Rouge en eigenaar van de franse boekwinkel in Amsterdam -Le Temps Retrouvé- geven een kijkje in de keuken hoe de jury deze moeilijke keuze heeft gemaakt en wat de winnende film zo bijzonder maakt. Ook is journalist Margot Dijkgraaf aanwezig. zij zal in gesprek gaan met Pierre Assouline, en Pierre-Pascal Bruneau. Na afloop wordt de winnende film vertoond. 

Meer informatie over Prix Tapis Rouge.11 November : La nuit du Suspense

Visions

met Yann Gozlan et Pierre-Pascal Bruneau

Tijdens La Nuit du Suspense op zaterdag 11 november wordt spanning in film gevierd met regisseur Yann Gozlan die in 2021 het publiek van Tapis Rouge in de ban wist te trekken tijdens de Nederlandse première van Boîte Noire met o.a. Pierre Niney. Visions is zijn nieuwste film met een sterrencast: Diane Kruger en Mathieu Kassovitz. Na de vertoning van Visions, over een uit balans geraakt leven van een succesvolle vrouw, gaat initiator van Tapis Rouge Pierre-Pascal Bruneau in gesprek met Yann Gozlan over zijn film, zijn artistieke keuzes en zijn passie voor dit bloedstollende genre – en natuurlijk is er ruimte voor vragen uit het publiek.

11 Novembre : Premier Long

Rien à perdre

Met Delphine Deloget

Sylvie woont in Brest met haar twee kinderen, Sofiane en Jean-Jacques. Samen vormen ze een hecht gezin. Op een nacht bezeert Sofiane zichzelf terwijl hij alleen thuis is omdat zijn moeder moet werken. Er wordt aangifte gedaan en Sofiane wordt uit huis geplaatst. Samen met een advocaat, haar broers en de liefde van haar kinderen is Sylvie ervan overtuigd dat ze sterker is dan de administratieve en juridische machinerie waaronder haar familie lijdt.

Rien à perdre was geselecteerd voor ‘Un Certain Regard’ tijdens het Cannes Film Festival 2023

13 Novembre : Dans les Coulisses

Les Pas Perdus

Met Thibaut Wohlfahrt, Roda Fawaz en Eva Curia

Tijdens Dans les Coulisses op 13 november, zoomen we in op het maakproces van een film. Welke stappen moet een filmmaker nemen voordat een film in de bioscoop te zien is? De film Les Pas Perdus ontstond met een relatief ‘klein’ budget en toch staat er een volwaardige, indrukwekkende film met een mooie cast en een sterk scenario. De aanpak van de regisseurs is het resultaat van een nogal bijzondere context, aangezien de film een van de projecten is die steun hebben gekregen van het Walloonse overheidsprogramma “leightweight production” dat enkele jaren geleden is gelanceerd. Makers krijgen binnen dit programma een beperkte financiële subsidie en een afgebakend tijdspad, maar ook een grote artistieke vrijheid. Na de screening van deze eerste gemeenschappelijke film van het regisseursduo Thibaut Wohlfahrt en Roda Fawaz delen de makers en producenten Eva Curia (Frakas Productions) de ins en outs van dit proces.

14 November : Slotavond, Art de la cuisine et sensualité

Le Pot-au-feu

Met Alain Caron

Tapis Rouge Frans Filmfestival 2023 eindigt op een culinaire en sensuele noot met de Franse inzending voor de Oscars 2024: Le Pot-Au-Feu met Juliette Binoche en Benoît Magimel. Frans-Vietnamese regisseur Tran Anh Hung (The Scent of the Green Papaya) brengt een ode aan de Franse keuken met zijn meesterlijke beelden. Zijn film werd bekroond  met de prijs voor de beste regie in Cannes dit jaar. Le Pot-au-feu is  geïnspireerd door de roman ‘La Vie et la Passion de Dodin-Bouffant, Gourmet’ van Marcel Rouff, een vertelling uit de late 19e eeuw, de zogenaamde belle époque, waarin het plezier van koken, proeven en genieten centraal staan. Naast de verrukkelijke gerechten die je doen watertanden, is de film een eerbetoon aan de liefde en de sensualiteit. Gastronoom en chef-kok Alain Caron is te gast.