HET FESTIVAL 2023

VOORPROEF

In samenwerking met filmdistributeur Cinéart is er als amuse een première op woensdag 25 oktober in filmtheater Tuschinski in Amsterdam van Une année Difficile, een komedie van de makers van o.a. “Intouchables“. Het regisseursduo Olivier Nakache en Éric Toledano is aanwezig voor interviews en om vragen van het publiek te beantwoorden.

Voor meer info & tickets klik hier

SAVE THE DATE
Tapis Rouge Frans Filmfestival 2023 | 5de editie | 9 – 14 november

Oui! Op 9 november 2023 is het zo ver, dan gaat de 5de editie van het festival in de FilmHallen in Amsterdam West van start. Zes bruisende dagen gevuld met films en ontmoetingen met filmmakers en acteurs. Zet de datum alvast in je agenda en volg het nieuws in de aanloop naar het festival hier of via onze socials, Facebook en Instagram

Om alvast in de sfeer van de Franstalige film te komen: samen met onze partner The Movies, één van de mooiste art-deco filmzalen van Amsterdam, programmeren wij sinds dit jaar iedere maand klassiekers die je niet mag missen onder de naam Tapis Rouge Classiques. De maand september en oktober staan in het teken van filmlegende Jean-Luc Godard.
Voor meer info & tickets klik hier.

DE PRIX TAPIS ROUGE 2023

Pierre-Pascal Bruneau, de oprichter van het festival, is ook de eigenaar en gastheer van Le Temps Retrouvé, de Franse boekhandel van Amsterdam. Hij wilde het festival verbinden met literatuur, en voor de tweede editie van het festival, in 2020, creëerde hij de Prix Tapis Rouge, die wordt toegekend aan de beste verfilming van een Franstalig boek. De jury van de Prix Tapis Rouge, met Pierre Assouline, van de Académie Goncourt, als voorzitter, bestaat uit regisseurs, schrijvers en journalisten uit Nederland en Frankrijk.

DE VORIGE EDITIE

De vierde editie, die plaatsvond van 10 november tot en met 15 november 2022, bracht 4120 toeschouwers. 23 films werden vertoond in 65 voorstellingen, voornamelijk in Amsterdam in de FilmHallen. Verschillende films uit het programma werden ook vertoond in Den Haag en Maastricht. Alle films gingen in Nederland in première. 13 films waren Tapis Rouge exclusives en werden exclusief tijdens het festival vertoond. Er werden 6 speciale avonden georganiseerd met gasten uit de film-en literatuurwereld, regisseurs, acteurs en schrijvers. Ongeveer 43% van het publiek op deze vierde editie van het festival was Nederlands.

ONDERSTEUN
TAPIS ROUGE

Doneer aan L’Échappée Belle om Tapis Rouge te ondersteunen. L’Échappée Belle is een stichting naar Nederlands recht met ANBI status, en als rechtspersoon juridisch verantwoordelijk voor Tapis Rouge.